tips

Mensen met posttraumatische dystrofie 

Sommige mensen die een breuk in hun hand of voet hebben kunnen last krijgen van posttraumatische dystrofie. Dit is een speciale aandoening waarbij je last hebt van pijn aan een van je ledematen terwijl je eigenlijk geen echt letsel meer hebt in dit ledemaat. We zien dat ongeveer 1/3 van de mensen met een breuk last krijgt van posttraumatische dystrofie. Bij Vrij van Pijn hebben ze hier vaker mee te maken. 

De klachten zullen in veel gevallen ontstaan net nadat het letsel is opgelopen, al is het ook mogelijk dat de klachten pas veel later op zullen treden. De mate van de ernst van de posttraumatische dystrofie is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er zijn mensen die een beetje pijn hebben terwijl anderen erg veel ongemak ondervinden.  

Het behandelen van posttraumatische dystrofie 

Is het mogelijk om deze aandoening te behandelen vraag je je af? Helaas is het met posttraumatische dystrofie zo dat er op dit moment nog niet echt een behandeling bestaat die het volledig weg kan krijgen. Wetenschappers denken dat het komt door een soort foutje in je autonome zenuwstelsel, al zijn er ook specialisten die het hier niet mee eens zijn.  

Op dit moment is het zo dat de behandeling met name ziet op therapie en op oefeningen die de pijn kunnen verminderen. Mocht je zelf last hebben van posttraumatische dystrofie dan raden wij je aan om even contact op te nemen met je huisarts. Deze zal je kunnen verwijzen naar een specialist die je van hulp kan voorzien.